Pametan i pronicljiv čovjek zna svoj poraz pretvoriti u pobjedu, dok neznalica od jedne nesreće pravi dva zla.

Poslanik, s.a.v.s., protjeran je iz Meke, pa se nastanio u Medini i od nje napravio državu za koju znaju svi historičari svijeta.

Ahmed ibn Hanbel zatvaranje i bičevan, a postao je predvodnik, imam u svojoj zajednici. Zatvaranje i šejh Ibn Tejmija, pa je postao veliki učenjak. Serhasi je bio bačen u dno bunara, pa je napisao dvadeset tomova o fikhu. Iako je bio zarobljen, Ibn Esir napisao je poznato djelo Džamiu‐l‐usul, kao i jednu od najvrednijih i najpoznatijih knjiga o Hadisu. Ibn Dževzi bio je protjeran iz Bagdada, pa je postao prvak u sedam kiraeta. Malik ibn Er‐Rejb napisao je u smrtnim časovima jednu od najljepših pjesama koja po ljepoti nadmašuje brojne divane pjesama napisane u doba Abasida. Svim ljudima i za sva vremena u sjećanju će ostati elegija koju je napisao Ebu Zuejb povodom smrti svojih sinova.

Kada te snađe kakva iznenadna nedaća, pogledaj u stranu odakle će izlaz doći. Kada ti neko ponudi čašu limuna, uzmi je i u nju stavi šećera. Ako ti neko pokloni zmiju, iskoristi njenu skupocjenu ljušturu, a drugo ostavi. Ako te ugrize škorpija, znaj da njen ugriz najbolje štiti tvoje tijelo od zmijskog otrova.

Sve situacije u životu prilagodi sebi tako da uvijek iz njih ubireš cvijetove i korisne plodove."Ne volite nešto, a ono može biti dobro za vas' (El‐Bekara, 216)

U jednoj tamnici bijahu dva pjesnika, pesimista i optimista. Prije odlaska na pogubljenje, pogledali su kroz zatvorsko okno. Optimista je svoj pogled uputio prema nebu i zvjezdama, pa se nasmijao. Drugi je pak zurio u blato i lokve na obližnjoj ulici, te mu suze počeše teći niz lice. Razmisli o ova dva čovjeka i znaj da zla nema, a daje dobro vječno i konačno.

Izvor: Aid El Karni, Ne Tuguj