Telefon je danas postao potreba čovjekovog normalnog života i danas je nezamisliva kuća bez telefona. Međutim, ogromna većina roditelja uopće ne obraća pažnju na dječije razgovore i upotrebu telefona. Već je široko rasprostranjena praksa da roditelji u sobu svakog djeteta postave telefon i uz to,  nerijetko, svakom djetetu kupe lični mobitel. Dok govorimo o normalnim okolnostima sve to predstavlja korak napretka. Međutim, ne smijemo zaboraviti da se lahko može desiti da taj telefon postane izvor problema i nedaća u porodici, ključno sredstvo iskvarenja djeteta i povezivanja sa lošim društvom. Oprez nije nikada suvišan, a roditelji se moraju zapitati koliko samo nesreća i sramota je urađeno posredstvom upotrebe telefona.

Opće je poznato da literatura oblikuje i usmjerava čovjekove misli i ideje. Sve i jedna pročitana knjiga ostavlja neizbrisivi trag na svakom pojedincu.

Nažalost, naći ćemo brojne slučajeve gdje se roditelji uopće ne obaziru na literaturu koju čitaju njihova djeca, a kamoli da ih oni usmjeravaju u tome, propitkuju i pomažu u shvatanju i ispravnom razumjevanju tih djela. Ko će ukazati  djeci šta je to dobro i korisno u djelima koja čitaju, a šta vješto zakukuljeno i podmuklo podmetnuto, ako ne roditelji?

Nemaran odnos prema dječijoj literaturi će jednog dana neminovno dati rezultate kojima sigurno nećemo biti zadovoljni.

Priredila:

Fikra Smajlović, na osnovu djela „Opasne greške u odgoju djece“, autora Šejh Muhammed b. Ibrahim El-Hamd.