U svim slučajevima gdje su među roditeljima prisutni stalni međusobni konflikti pred djecom, djeca će ponijeti trajni crni trag u svojoj svijesti. 

Šta mislite kako se osjeća dijete dok gleda kako mu otac viče i urla na majku ili još gore kako je krvnički udara i maltretira? 

Šta mislite kako se osjeća dijete dok gleda kako mu majka laže ocu i kako ga potkrada i vara sa drugim?

Nema sumnje da će sve te loše uspomene naći pogodno mjesto u dječijoj duši i da će tu zapaliti svoje vatre. U dubini svoje duše dijete će ostati pusto, a na mjesto osjećajnosti, nježnosti, samilosti i plemenitosti u njegovom srcu će doći zlo, pakost, mržnja i neprijateljstvo prema svima.

Primjeri kontradiktornosti  u porodici nisu ništa manje mnogobrojni i uočljivi nego i ostale greške. Koliko samo puta roditelji savjetuju djecu da budu iskrena, a djeca znaju da oni sami često lažu, ili da budu odgovorni i savjesno izvršavaju sve obaveze i dužnosti, a oni sami to nikada ne čine.

U najčešćem slučaju roditelji koji puše cigarete savjetuju svoju djecu da to nikada ne čine!?             Nije poruka ovih tekstova da roditelji ne trebaju savjetovati svoju djecu za stvari koje sami ne čine.  Roditelji su dužni savjetovati svoju djecu u svemu, pa makar u nekim stvarima bili i nedosljedni. 

Želi se ukazati na to da roditelji prilikom savjetovanja moraju biti krajnje mudri i oprezni, jer kontradiktornost između dijela i govora briše svaki pozitivni trag savjeta.

Priredila:

Fikra Smajlović, na osnovu djela „Opasne greške u odgoju djece“, autora Šejh Muhammed b. Ibrahim El-Hamd.