Kako god svoj jezik moramo čuvati od proklinjanja, napadanja i kritikovanja drugih osoba, isto tako treba voditi računa da ne pretjeramo u hvaljenju drugih osoba, upravo zbog toga što takvo naše ponašanje može biti itekako kontraproduktivno i pospješiti, u slučaju određenih osoba, hvalisavost, narcisoidnost, oholost i zadovoljstvo onim što je do tada učinjeno.

Poslanik islama, sallallahu alejhi ve sellem, u predaji Ebu Musaa el-Eš'arija, radijellahu anhu, ukazujući na štetnost korištenja jezika u ove svrhe, kritikovao je ljude koji su prekomjerno hvalili jednog čovjeka: Upropastili ste ga i uništili!

Dakle, treba voditi računa da nekoga prekomjerno ne hvalimo, pogotovo kada je ta osoba prisutna. U tome čovjek treba imati mjeru. U predaji Ebu Bekreta, radijellahu anhu, kaže da je neki čovjek pohvalio drugoga u prisustvu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa mu on reče, ponavljajući to nekoliko puta: Teško tebi! Glavu si mu skinuo! Ako nekoga već morate hvaliti, onda kažite: 'Ja ga takvog poznajem, a Allahu će polagati račun, i ni za koga ne tvrdim da je bezgrešan prema Allahu.'