Čišćenje srca

 

36714-Zlatna posuda reljef 3Enes ibn Malik, r.a., kazivao je da je Allahovom Poslaniku došao Džibril, a.s., dok se igrao s dječacima, uzeo ga i položio na zemlju, rascijepio mu prsa do srca, izvadio iz srca jedan crni ugrušak i rekao: “Ovo je šejtanov dio u tebi”. Zatim je srce zemzem-vodom oprao u zlatnom lavoru, zamladio mu posjekotinu i vratio ga na njegovo mjesto. Dječaci su trčeći otišli njegovoj pomajci, zapravo dojilji, i kazali joj: “Muhammed je ubijen!” Kad su mu ponovo prišli, zatekli su ga blijedog. Enes ibn Malik je tvrdio: “Viđao sam taj ožiljak na njegovim grudima.” (Muslim)

Halima bi o svemu obavještena te se uzbudi zbog toga. Trčeći, došla je do Muhammeda. Oko njega nije više nikog bilo. Dječakovo lice bilo je blijedo.

Znajući da je on posebno dijete, Halima je bila zabrinuta zbog ovog događaja. Odmah je razgovarala sa svojim mužem. Iz bojazni da se dječaku nešto ne desi, donijeli su odluku da ga hitno vrate njegovoj majci.

Po dolasku u Mekku, Halima je Amini prenijela sve pojedinosti događaja na planini. Halima je bila ispraćena velikim darovima. Djed Abdulmutalib ponovo je bio sretan. Njegov četverogodišnji unuk bio je zdrav i dobro razvijen. Najzad, Mekka je ponovo ugledala Muhammeda, a i on Mekku.

Halima je pomirisala i poljubila Muhammeda. Bila je sretna što je ovo divno dijete, koje joj je bilo povjereno, zdravo i dobro vratila tamo odakle ga je i dobila, da nakon pune četiri godine nastavi život pokraj svoje prave majke.