SLAVLJE NA CIJELOM DUNJALUKU

5Vas, draga djeco, tada nije bilo. Na ovom svijetu bili su neki drugi ljudi, neka druga djeca. Dobrih i plemenitih ljudi bilo je veoma malo. Razne nevaljalštine bile su uzele maha. Svijet je vapio za spasiocem koji će ljudima donijeti sreću. A Allah je i obećao da će ga poslati. Svako stvorenje željno je očekivalo njegov dolazak jer je svijet imao neizmjernu potrebu za tim.

Došao je ponedjeljak. April 571. godine. Toga dana cijeli svijet je bio iznimno sretan. Radost je zavladala. A šta se to, zapravo, dešavalo? Svaki krajičak bio je obavijen čudnim svjetlom. Da li se desio dugo očekivani događaj? Je li došao na ovaj svijet nenajavljivani musafir? Dok se, s jedne strane, nestrpljivo čekalo na ovu dobru vijest, na drugoj strani dešavale su se veoma čudne stvari: vatra koja je medžusijama (poklonicima vatre) bez prestanka gorjela cijelih hiljadu godina, odjednom se ugasila: kipovi u Kabi popadali su na zemlju: jezero Save je presušilo: dolina Semave bila je potopljena: na prelijepom dvorcu kralja Perzije srušilo se i sa zemljom poravnalo 14 bedema! I još punu, puno drugih događaja.

Nijedan od tih događaja nije bio slučajan. To su, zapravo, sve bile najave jdnog velikog događaja...

Te noći pojavila se jedna posebna zvijezda na nebu. Jevrejski znalci, ugledavši je, rekli su da je to znak najave rađanja Božijeg poslanika. Jedan od njih po ulicama Medine uzvikivao je: ''Braćo moja Jevreji! Da, znate, večeras je rođena Ahmedova zvijezda! On je ove noći došao na ovaj svijet!''

Čuvši ovu vijest, jehudije su bile veoma ljute što najavljivani Poslanik nije bio iz njihovog naroda. On je bio najveći poslanik, najodabraniji Allahov rob. Svi poslanici prije njega najavljivali su njegov dolazak. I Musa, i Davud, i Isa a.s. obavještavali su o njemu!

Napokon nakon dugo vremena, željno očekivani musafir došao je na ovaj svijet!