19. DAN - MUHAMMED, alejhis-selam, UZA SVOGA DJEDA

56

Nakon što su pokopali majku Aminu, Muhammed i njegova dadilja nastaviše svoj put prema Mekki. Bio je to dug i težak put. Prevališe ga nekako i stigoše u Mekku. Vijest o Amininoj smrti brzo se proširila gradom. Svako je osjećao tugu zbog te vijesti. Sada je Muhammed bio i bez oca i bez majke. Njegov ostarjeli djed bio mu je stalno u blizini. On će sada paziti na ovo svoje lijepo siroče. Djed je bio veoma dobre duše, prosvjetljenog lica i izrazito visok. Bio je i jako darežljiv. Svima je pomagao. Dijelio je siromasima, i nudio hranom svakoga ko bi mu došao.

I tako je Muhammedu, od momenta materinog preseljenja, djed vršio ulogu i oca i majke. Djed, kao pravi dušebrižnik, gdje god je išao, vodio bi i njega sa sobom. Bez obzira što je Muhammed tad imao samo šest godina, bio je izrazito zreo dječak. Sve je činio samo da svojoj rodbini ne bude na teretu i da ih ne sekira.

Uzvišeni Allah je ovom strpljivom djetetu ovako lijepog odgoja kao poklon podario jaku ljubav njegovog djeda i ostale rodbine. 

18.DAN - SMRT MAJKE AMINE

a

Nakon mjesec danan boravka u Medini, Amina odluči da se vrati u Mekku. U povratku posjetiše mezar Muhammedovog oca. Njegova majka Amina se iznenada razboli i nedugo preseli na Ahiret. Umrla je u El-Ebvau, mjestu između Mekke i Medine. Tako Muhammed, alejhis-selam, u svojoj šestoj godini života ostade i bez majke. Nakon povratka u Mekku, brigu o njemu preuze djed Abdulmuttalib.

 

 

17.DAN - NEZABORAVNI DANI

NEZABORAVNI DANI

 

aitbenhaddouMedinska djeca su zavoljela Muhammeda. Prvi put su se susrela sa takvim dječakom. I oni su bili veoma fini, ali on je, ipak, bio poseban. Uljudan, pametan, lijep, plemenit. Novi drugovi nisu se od njega odvajali. Vodili su ga po Medini i pokazivali mu njezine ljepote. Po cijeli dan igrali bi se zajedno i trčali po bašči. Zavolio je ovaj lijepi grad.Daidžina kuća bila je ogromna. Pravi konak. Na njezinom krovu ptice su sebi napravile gnijezda.

Ovaj lijepi grad, dolaskom Muhammeda, kao da je postao još ljepši. Medinelije, poznate po gostoprimstvu, veoma su lijepo ugostile posjetioce iz Mekke. Muhammed je u Medini provodio najljepše dane djetinjstva. Uvijek će ih se rado sjećati u životu. Nikada se ne mogu zaboraviti te krasne uspomene.

Mapa Poslanikovog
s.a.v.s.  kretanja

mm